Αρχική > Uncategorized > Ο ρόλος της Αριστεράς

Ο ρόλος της Αριστεράς

Ιουλίου 12, 2011 Σχολιάστε Go to comments

Στην ερώτηση «ποιος ο ρόλος της Αριστεράς σήμερα» υπάρχει μια παγίδα. Από αυτή καθ’ αυτή την ερώτηση δεν διευκρινίζεται για ποια Αριστερά μιλάμε. Πολλοί, πέφτοντας σ’ αυτή τη παγίδα, απαντούν έχοντας κατά νου την Αριστερά  όπως την ορίζουν οι ίδιοι. Συνήθως εννοούν τον ένα ή τον άλλο κομματικό σχηματισμό, την μια ή την άλλη «συμμαχία».

Αν θέλουμε να απαντήσουμε την ερώτηση με «αντικειμενικό» τρόπο,  πιστεύω πως πρέπει να αναπροσδιορίσουμε την έννοια Αριστερά στην ουσιαστική της βάση και όχι στην θεσμική της εκπροσώπηση. Δεν θα επεκταθώ στην προέλευση του όρου, που είναι κατά βάση αστική τοποθέτηση, αλλά στην ευρέως αποδεκτή έννοια που έχει επικρατήσει σήμερα.
Στην Αριστερά λοιπόν, ανήκουν εξίσου, σοσιαλιστές, κομμουνιστές, αναρχικοί, οικολόγοι, προοδευτικοί, αστοί, προλετάριοι, περιθωριακοί , διανοητές, χειρώνακτες, γυναίκες, άντρες, ομοφυλόφιλοι, ετερόφυλοι και αμφίφυλοι. Θα μπορούσα να συνεχίσω για πολύ την απαρίθμηση αλλά νομίζω ότι αρκεί έως εδώ για να καταδείξω την κατ’ εμέ πολυσυλλεκτικότητα του όρου.
Σήμερα, τα πλέον ενεργά μέρη – μέλη της Αριστεράς, άγονται από τις θεσπισμένες υπο -συλλογικότητες τους , αναλώνονται στην, πάντα κατ’ εμέ, άχρηστη αναζήτηση και ανάδειξη της διαφορετικότητας, της ιδεολογικής καθαρότητας, της πολιτικής υπεροχής και  συχνά της προάσπισης των αστικών τους προνομίων στην μοιρασιά της πίττας.
Επανερχόμενοι στην ερώτηση «ποιος ο ρόλος της Αριστεράς σήμερα», έχουμε δυο επιλογές.
Η μία είναι η παραπάνω περιγραφόμενη εσωστρεφής επιδίωξη της «δικής μας  σωστής, Αριστεράς» προτάσσοντας πάντα την διαφορά μας από τους άλλους.
Η άλλη, ακριβώς στον αντίποδα, είναι η αναζήτηση των κοινών στοιχείων, των κοινών συμφερόντων όλων των «μερών» που απαρτίζουν την Αριστερά. Η κατά συνθήκη συμμαχία όλων στη βάση του Ελάχιστου Κοινού Ενδιαφέροντος, για να παραφράσω την γνωστή μαθηματική διατύπωση.
Έχοντας απαλλάξει την αρχική μας ερώτηση από την παγίδα που εσωκλείει, μπορούμε με σιγουριά πλέον να απαντήσουμε πως ο ρόλος της Αριστεράς σήμερα είναι (πρέπει να είναι) να ενώσει όλα τα μέρη που την απαρτίζουν, και να δημιουργήσει το κοινό μέτωπο που θα αγωνιστεί για την επίτευξη των κοινών στόχων.
Το ζητούμενο είναι όχι ο ρόλος της Αριστεράς λοιπόν, αλλά η δική μας τοποθέτηση απέναντι στο (επίπλαστο;) δίλημμα,   Η δική μας Αριστερά ή η Αριστερά όλων;
Advertisements
Κατηγορίες:Uncategorized
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: